Турция се готви да добива природния газ, който откри в Черно море от 20 април, предават местни медии.

През декември президентът на страната Ердоган обяви, че сондажният кораб Fatih е открил 58 милиарда кубични метра запаси от природен газ на 3023 метра в блока Çaycuma 1 в Черно море.

По думите на президента запасите от природен газ на Турция в Черно море се измерват на 710 милиарда кубически метра, с пазарна стойност от 1 трилион долара.

През 2022 г. в страната са направени 94 проучвателни и 56 производствени сондажа. През 2023 г. държавата ще разполага с 207 сондажа със 134 проучвателни и 73 производствени центъра.

Сърбия ще получава газ и през Северна Македония

Сърбия си намери още един доставчик на природен газ

Двете страни подписаха меморандум за изграждането на газопровод

За момента Турция внася осигурява почти всичките си енергийни нужди от внос и има инфраструктура за внос на газ и втечнен природен газ (LNG).

Годишното потребление на газ в страната се е повишило до рекордните 60 млрд. куб. м през 2021 г. от едва 48 млрд. куб. м през 2020 г. Страната очаква каза, че то да достигне около 53,5 млрд. куб. м през 2022 г.

Страната планираше да започне добива на газ в националната мрежа до края на март, но осъществяването на тези планове се забавиха с месец поради катастрофалните земетресения, които разкъсаха югоизточния регион миналия месец.

На хиляди служители, работещи по проекта за доставяне на газ на сушата, им се да напуснат.