Меморандум за сътрудничество за изграждането на нов газопровод между Северна Македония и Сърбия подписаха премиерите на двете страни в края на миналата седмица. Новата връзка ще е продължение на инфраструктурата между гръцките и македонските системи за доставка на синьо гориво и ще даде достъп до LNG терминалите в южната ни съседка.

Контекст: Сърбия има собствени скромни залежи на нефт и газ, но към момента разчита предимно на внос от Русия. Той е възможен чрез продължението на "Турски поток" през българска територия (т.нар "Балкански поток").

От началото на конфликта в Украйна насам Белград се опитва да диверсифицира енергетиката си - подобно и на външната си политика. Страната беше сред ясно изразените руски съюзници преди войната, докато сега позицията ѝ е значително по-нюансирана.

Европа отпуска на Северна Македония милиони евро за газова връзка с Гърция

Европа отпуска на Северна Македония милиони евро за газова връзка с Гърция

Европейската инвестиционна банка дава на страната €28,9 милиона от общата инвестиция в размер на €100 милиона

В прав текст: "Има и възможност за съвместна работа по изграждането на газови ТЕЦ. Ще работим на етапи, за да гарантираме по-добрата енергийна стабилност и независимостта както на Сърбия, така и на целия регион", заяви македонският премиер Димитър Ковачевски.

Диверсификация в действие: Подписването на меморандума идва 2 месеца след първата копка на новия интерконектор между Сърбия и България. 170-километровата тръба от Нови Искър до Ниш е частично финансирана от ЕС и като проект се подготвя още от 2012 г.

Какво се случва с цената на природния газ

Какво се случва с цената на природния газ

Световната търговия претърпя значително пренасочване, но какво следва?

Новото трасе трябва да е готово през есента. Сръбският премиер Ана Бърбанич коментира, че след завършването на тази газова връзка ще започне и работата по следващата - именно със Северна Македония.