Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че ще предостави инвестиционен заем от €28,9 милиона на Северна Македония за изграждането на нейния 68-километров участък от трансграничния интерконектор за природен газ с Гърция, предава SeeNews. Заемът допълва безвъзмездната помощ от €12,4 милиона от Инвестиционната рамка за Западните Балкани (WBIF), която е за техническа помощ и изпълнение на проекти.

Участъкът на Северна Македония в газовия интерконектор ще започне от границата с Гърция и ще завърши близо до град Неготино.

"Строителството се планира да започне в началото на 2022 г.", заяви министърът на икономиката на страната Крешник Бектеши.

Интерконекторната газова връзка с Гърция се очаква да е готова до месеци

Интерконекторната газова връзка с Гърция се очаква да е готова до месеци

Има възможност за по-сериозно сътрудничество между България и Гърция при вноса и износа на електроенергия, смята премиерът Кирил Петков

Правителството в Скопие ще внесе около €54 милиона от общата инвестиция, която е на стойност €100 милиона за изграждането на газовата връзка. Правителствата на Северна Македония и Гърция подписаха споразумение за изграждането на интерконектора за природен газ през юли тази година.

123-километровият газопровод ще се простира от гръцката Неа Месимврия до Неготино в Северна Македония през ГКПП Евзони/Гевгелия, свързвайки националните газопреносни системи на двете страни, съобщи по-рано гръцкият оператор на газопреносна система DESFA. Първоначалният годишен капацитет на газовата връзка ще бъде 1,5 милиарда кубически метра, с възможност за удвояване.

Интерконекторът трябва да помогне на Северна Македония да постигне сигурност на доставките на газ и ликвидност на газовия пазар, както и да осигури достъп до природен газ през Южния газов коридор. А той включва Трансадриатическия газопровод (TAP), Южнокавказкия газопровод (SCP) и Трансанадолския газопровод (TANAP).

Свързвайки се с TANAP на границата на Гърция с Турция, TAP се простира през Северна Гърция, Албания и Адриатическо море, преди да достигне крайбрежието на Южна Италия, където се свързва с италианската мрежа за природен газ.

Русия ще продава природен газ на Армения на цена, 10 пъти по-ниска от тази за Европа

Русия ще продава природен газ на Армения на цена, 10 пъти по-ниска от тази за Европа

Цената на газа на границата между двете страни е $165 за 1000 куб. метра