Правителствата на Армения и Русия се договориха да запазят и за 2022 година досегашната цена на природния газ, по която Русия продава синьото гориво на Армения. Това каза вицепремиерът на Армения Мхер Григорян на заседание на арменско-руския междуправителствен съвет в Ереван, съобщи "Комерсант".

По думите му, цената на газа на границата между двете страни е $165 за 1000 куб. метра и ще остане същата и през следващата година.

Григорян същевременно е посочил, че има два други енергийни въпроса, които трябва да бъдат договорени. По думите му, "първият е експлоатацията на V енергоблок на ТЕЦ "Раздан". Вторият е калоричността на газа, който Русия продава на Армения по посочената тарифа. Тези въпроси са в етап на обсъждане, но цената на газа е определена и срокът й е удължен", подчертава арменският вицепремиер.

Пети енергоблок на ТЕЦ "Раздан" беше придобит от "Газпром Армения" през 2006 г. преди да е напълно изграден и беше пуснат в експлоатация през 2012 година. Арменската страна е обещала да осигури възвръщаемост на инвестициите, но и досега не го е направила.

Сърбия договори с Русия най-ниска цена на газа в Европа за шест месеца

Ето коя държава в Европа ще получава най-евтин (руски) газ през зимата

За половин година Сърбия ще спести около 300 млн. евро заради евтиното синьо гориво

За сравнение, вчера, на 21 декември 2021 г., беше достигнат исторически рекорд на цените на природния газ на европейския енергиен пазар - котировките на фючърсите за януари 2022 година надхвърлиха 2300 долара за 1000 куб. метра. Днес цената отново надхвърли $2000 за 1000 куб. м, след което леко спадна.