Цената на природния газ, по която Сърбия ще купува синьото гориво от Русия в следващите месеци, е най-ниската в Европа. Това изявление направи сръбският финансов министър, във връзка с резултатите от проведената вчера среща в Сочи между руският президент Владимир Путин и сръбският му колега Александър Вучич, съобщи Прайм.

След срещата президентът на Сърбия каза, че цената на газа от Русия за страната му през следващите шест месеца ще остане на предишното ниво от 270 долара за 1000 кубически метра и че е постигнато разбирателство за увеличаване и гъвкавост на доставките.

"Благодарение на споразумението между сръбският президент Александър Вучич и руският президент Владимир Путин, получихме цена от 270 долара за хил. куб. метра газ за следващите шест месеца. Това определено е най-ниската цена на газа в Европа за този период, т.е. за идващата зима. В момента това е най-важната новина за Сърбия, тъй като означава надеждно снабдяване с газ, а това е най-важно за нашите граждани и икономика", написа сръбският финансов министър в Meta (Facebook).

По думите на президента на Сърбия, приемлива цена на руския газ за Сърбия се очаква да има и след края на шестмесечния период. Вучич добави, че спестените средства спрямо текущите борсови цени на синьото гориво в Европа за тези шест месеца ще са в размер на около 300 млн. евро, която сума ще е достатъчна за изграждането на национален стадион.

Вучич: Сърбия иска десетгодишен договор за доставка на газ от Русия

Вучич: Сърбия иска десетгодишен договор за доставка на газ от Русия

Износът на "Газпром" за Сърбия възлиза на 1,346 милиарда кубически метра през 2020 г., което е спад от 37% на годишна база

Сега Русия фактически е единственият доставчик на природен газ за Сърбия, която през последните години получаваше над 2 млрд. куб. м газ по газопровода през Украйна и Унгария. Официалното пускане на руски газ до сръбската газопреносна система през България по газопровода "Турски поток" се състоя на 1 януари.

Както съобщиха за РИА Новости от сръбската компания "Гастранс", на първия етап газопроводът ще транспортира около 4 млрд. куб. метра газ годишно, което ще покрие напълно нуждите на Сърбия от природен газ.