Инвеститорите в суровини следят с ужас какво се случва с природния газ. След като бе един от най-поскъпващите активи на изминалата година, до голяма степен, благодарение на войната в Украйна, топлата зима, образно казано - срина суровината със земята.

По последни данни, най-активно търгуваните фючърси на газта са при нива от 2.1 долара за MMBtu. Това е далеч под най-високите нива на суровината от близо 10 долара през последната една година и в същото време изключително близо до най-ниското ниво на търговия от 2.07 долара, постигнато на 21 февруари тази година.

Но на природния газ, инвеститорите могат да гледат като на "вулкан готов да изригне" при застудяване на времето и на фона на продължаващите проблеми с доставките, заради военните действия.

И това я прави една интересна за спекулантите сделка с хоризонт следващите 10-12 месеца. Защото следващата зима в Европа може и да не е толкова топла. А за всички, които ще кажат, че това е един доста дълъг хоризонт, можем да ги успокоим, че традиционно потреблението на природен газ се повишава и при "горещо лято".

За първи път в историята: Вятърната енергия изпревари природния газ в ЕС

За първи път в историята: Вятърната енергия изпревари природния газ в ЕС

Енергията, генерирана от въглища, е на четвърто място

Спадът може и да не е приключил още

Не бързайте да посягате към газта, или поне не особено агресивно. Като изключително волатилен инструмент, имайте предвид, че поскъпване, или поевтиняване в рамките на 20, 30, или дори 40% при нея са напълно възможни. И тя не е подходяща инвестиция за всеки тип инвеститор. Особено за тези с по-слаби нерви.

От друга страна, в момента изглежда сме близо до долната граница на един много широк ценови диапазон, в който "синьото гориво" се търгува - този между 2 и 5 долара.

В случай, обаче, че нивото от 2 долара не издържи, възможно е да станем свидетели на по-нататъшно поевтиняване с цел 1.80-1.65, две нива, които са доказали своята устойчивост през последните години. Всяко доближаване до тези нива, може да е подходящо за спекулантите, с възможност за поставяне на близък стоп за ограничаване на загубите.

Защо природния газ поевтиня толкова много?

Всеки, който реши да търгува, спекулира, или каквото там реши да прави с природния газ обаче, трябва да е много наясно с фундамента и техническата картина. Защото в противен случай, "синьото гориво" може да го "изгори". Няколко са причините за изключително голямата обезценка на природния газ. И те са свързани със страховете на инвеститорите. Сега ще ги разгледам:

Топлото време и рязкото изместване на търсенето надолу допринесоха за спада на цените в Европа. Нетрадиционното за сезона топло време в Европа - с около 1°C по-високо от средното през тази зима - намали търсенето на природен газ, използван за жилищно отопление.

В същото време по-високите цени също предизвикаха повишаване на ефективността, по-ниско потребление сред бизнеса и в някои случаи намалена промишлена активност. В Съединените щати по-топлото време също намали търсенето на природен газ.

Европейско потребление на природен газ

Европа беше засегната от намаляването на руския добив и износ на природен газ. Износът по руски газопроводи е спаднал до 53% от средния за 2017-21 г., тъй като по-голямата част от износа за Европа беше ограничен. Руското производство на природен газ е с 15% по-ниско от средното за 2017-21 г. през втората половина на 2022 г., тъй като Русия не успя да пренасочи износа си по тръбопроводи към Китай и Турция.

За разлика от това производството в Съединените щати през първите десет месеца на 2022 г. достигна рекордни нива и беше с 12% по-високо от средното за 2017-2021 г. Износът на САЩ обаче е ограничен от продължаващото прекъсване на експортния терминал за втечнен природен газ Freeport и това оказва натиск за понижаване на цените.

Chevron обясни кои са трите (възможни) начина за доставки на газ от САЩ за Европа

Chevron обясни кои са трите (възможни) начина за доставки на газ от САЩ за Европа

Европейските страни не показват желание да се върнат към вноса на руски газ

Търговията с втечнен природен газ претърпя значително пренасочване през 2022 г., тъй като търсенето на втечнен природен газ в ЕС нарасна, за да замени вноса от руски тръбопроводи. На фона на високите европейски цени глобалните LNG товари бяха пренасочени към Европа.

През третото тримесечие на 2022 г. две трети от износа на втечнен природен газ от САЩ е бил за Европа, което е три пъти повече, отколкото през 3-то тримесечие на 2021 г. Междувременно вносът на LNG в Китай беше с 85% по-нисък, тъй като търсенето на природен газ се сви поради ограниченията на COVID-19, което спомогна за облекчаване на недостига на LNG.

Въпреки това нарастването на търсенето на LNG от Европа намали наличното количество за други страни като Бангладеш и Пакистан, което доведе до прекъсвания на електричеството. На фона на слабото търсене и големия внос на LNG запасите от природен газ в Европа са на рекордни нива за това време на годината. Хранилищата в ЕС са пълни на 72%, надминавайки предишния рекорд през 2019/20 г. Това е ярък контраст с първото тримесечие на 2022 година, когато нивата бяха под средните.

До края на зимата се очаква съхранението да бъде 52% запълнено, почти три пъти над най-ниското ниво от 2018 г. и второ най-високо от 2012 г. Това намалява количеството, което трябва да се допълва през лятото, намалявайки притесненията за недостиг през следващата зима. Рискове за перспективите за природния газ. Фючърсните пазари предвиждат по-ниски цени на природния газ през 2023 г., но по-високи от средните за 2017-21 г. до края на 2026 г.

Това може да се промени с продължаващия конфликт в Украйна, потенциалните намаления на износа на руски тръбопроводи за Европа (все още 10% от доставките в Европа) и засилената глобална конкуренция за LNG, тъй като Китай премахва своите политики за блокиране.

В по-дългосрочен план спадът в търсенето на руски газ и промените в търговията с втечнен природен газ се очаква да продължат поради повишения фокус върху енергийната сигурност в Европа. Това стимулира диверсификацията на енергийните източници, например Европа ще увеличи капацитета за внос на втечнен природен газ с 40 милиарда кубични метра до 2023 г. и ще увеличи инвестициите във възобновяема енергия.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на природен газ на международните финансови пазари.