Природният газ, открит в Черно море, струва повече от 500 милиарда долара и е достатъчно, за да снабди с газ всички домове в Турция за 35 години, каза министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, цитиран от Hurriyet Daily News.

Общите газови запаси, открити в Черно море, са 710 милиарда кубически метра, каза Дьонмез пред частния телевизионен оператор CNN Türk, добавяйки, че това е един от най-големите откривани газови находища в морето някога.

Като се добави индустрията, това находище на газ ще задоволи нуждите на страната за 15 до 20 години, според министъра.

Природният газ от находището Sakarya ще пристигне в съоръжението за преработка на природен газ Filyos на 20 април с церемония, на която ще присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган, каза Дьонмез. След това газът ще започне да се изпомпва към националната мрежа през следващите една до две седмици.

"Газът, открит в Черно море ще бъде пуснат в употреба през май. Тръбопроводната компания "Боташ" ще отговаря за разпределението на синьото гориво."

Министърът каза още, че Ердоган ще направи важно съобщение на 20 април, но отказа да предостави повече подробности.

Производствената цена на черноморския природен газ ще бъде по-изгодна от вноса на газ, отбеляза той и добави, че общата цена на проекта ще бъде обявена, когато той бъде финализиран.

Турция може да се откаже от вноса на газ, заради огромни запаси в  Черно море - от кога ще стане това

Страната, която може да се откаже от вноса на газ, заради огромни запаси в Черно море - от кога ще стане това

Понастоящем основен доставчик на синьо гориво за държавата е Русия

Производството в газовото находище първоначално ще бъде около 10 милиона кубически метра на ден и ще достигне своя връх в рамките на две до три години, като ще достигне до 40 милиона кубически метра на ден през 2025 г., каза Дьонмез.

Турция внася 99 процента от природния газ, който консумира, а общият внос на страната възлиза на около 350 милиарда долара миналата година, като делът на енергията в общия внос е 30 процента, според министъра.

Южната ни съседка подписа необходимите споразумения за доставки на газ от други страни, каза Дьонмез. "С местното производство на газ ще бъдем в по-добра позиция."

Той припомни, че Турция получава 30 процента от природния газ от Русия, отбелязвайки, че по време на правителството на Тургут Йозал това е било 100 процента.

"През 2000-те Турция добави Азербайджан и Иран към списъка си с доставчици на природен газ."

"Боташ" основа енергийна компания съвместно с Azeri Socar и новото дружество ще продава природен газ в Европа.

Турция вдига добива на газ от Черно море 10 пъти. На какви цени се топлят домакинствата в южната ни съседка?

Турция вдига добива на газ от Черно море 10 пъти. На какви цени се топлят домакинствата в южната ни съседка?

Втората фаза на проекта ще даде 40-кратен тласък на производството на газ в страната

"Вече казахме, че искаме да станем енергиен център. Балканските нации и Европа искат газ както от нас, така и от Азербайджан."

Министърът каза още, че работата по завършването на първата атомна електроцентрала в Турция, Akkuyu, върви по план. Доставката на първото свежо ядрено гориво ще бъде на 27 април, каза министърът.

"Производството на електроенергия в електроцентралата ще започне една година след пристигането на горивото. Когато строителството на четири блока бъде завършено, Akkuyu ще задоволи 10 процента от енергийните нужди на Турция", каза още Дьонмез.