Турция планира напълно да се отърве от зависимостта си от внос на природен газ до 2030 г.Тези срокове назова директорът на Турската петролна корпорация (TPAO) Мелих Хан Билгин, пише в-к Sabah.

По думите му, отказът от вноса на синьо гориво ще помогне на Турция да реши проблема си с дефицита на държавния бюджет.

"За 2022 г. Турция има дефицит от около 90-100 милиарда долара по отношение на вноса на енергоносители. Само за един месец, дефицитът е 8-9 милиарда долара, опитваме се да го "затворим", коментира Билгин намерението на турските власти.

Придобиването на независимост от вноса на природен газ, Турция може да постигне поради големите запаси на горивото в Черно море - страната може да добива открития газ в течение на 30-40 години.

Предвижда се първоначално да се добиват около 10 милиона кубически метра газ на денонощие, което ще замести 10% от общото потребление в страната. Така държавата ще може да спестява 1 милиард долара на месец, т.е. разходите ще бъдат намалени от 9 милиарда на 8 милиарда долара месечно.

Понастоящем Русия продължава да е един от основните доставчици на газ за Турция, който е 44% от доставките за страната, каза по-рано министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез.

Това се потвърждава и от митническите данни за страните вносители, според които в началото на 2023 г. Турция е най-големият купувач на руски газ след Европейския съюз. Горивото влиза в страната през газопроводите "Син поток" и "Турски поток".

В Турция откриха огромно петролно находище, обяви го лично президентът Ердоган

В Турция откриха огромно петролно находище, обяви го лично президентът Ердоган

Находището е сред 10-те най-големи в света петролни полета на сушата, открити през 2022 г.