Петролно находище със запаси от около 150 милиона барела петрол е открито в Югоизточна Турция близо до планината Габар, съобщи президентът Реджеп Ердоган, цитиран от агенция Anadolu. Запасите от петрол се оценяват на около 12 милиарда долара.

"Открихме ново находище със запаси от 150 милиона барела суров петрол. Стойността на запасите в това поле, което е сред 10-те най-големи в света петролни полета на сушата открити през 2022 г., има стойностен еквивалент на около 12 милиарда долара по днешни цени", казва турският президент.

Ердоган отбелязва също, че по-рано през годината в Турция е открито и находището Cukurova със запаси от 8 милиона барела петрол.

По-рано вчера Ердоган каза, че Турция възнамерява да добива около 100 000 барела петрол на денонощие, без да уточнява от кои находища ще става добива.

През май тази година пък беше съобщено, че турската държавна петролна компания TPAO е получила петгодишен лиценз за проучване за нефт в районите, граничещи със Сирия, включително в провинциите Ширнак и Мардин.

А през 2020 г. Турция откри много голямо газово находище в Черно море, чийто запаси по-късно бяха оценени на 540 милиарда кубически метра газ. Тогава Ердоган нарече откритото находище най-голямото в страната, като разработването му ще осигури енергийната сигурност на страната и ще създаде нови работни места. По-късно Анкара обяви, че запасите от това газово находище са в състояние да покрият световните потребности от газ за 45 години.

Започва разработката на най-голямото газово находище в света

Започва разработката на най-голямото газово находище в света

В проекта на Катар се включи и френската енергийна компания TotalEnergies