Дневният добив на газ в Турция ще се увеличи 10 пъти в сравнение с 2021 г. до 10 милиона кубически метра (mcm) с първата фаза на добив от находището Sakarya в Черно море, каза министърът на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от Hurriyet Daily News.

Втората фаза на проекта ще даде 40-кратен тласък на производството на газ в страната, добави той.

"Ежедневно производство от 10 mcm означава 3,5 милиарда кубични метра газ годишно, което е достатъчно, за да отговори на търсенето на природен газ, използван от домакинствата", каза Дьонмез, докато представяше бюджета на министерството в комисията по планиране и бюджет към парламента.

В рамките на четири години дневното производство ще достигне максималното - от 40 млн. м3, добави министърът, като припомни, че първият газ ще започне да се изпомпва в националната мрежа през първото тримесечие на следващата година - около март.

OMV: "Проектът за €2 милиарда Neptun Deep в Черно море влезе в дневния ни ред"

OMV: "Проектът за €2 милиарда Neptun Deep в Черно море влезе в дневния ни ред"

Сондажите се извършват на териториалните води на Румъния

Ежедневното производство от 40 mcm ще бъде достатъчно, за да посрещне цялото потребление на газ в жилищата, каза Дьонмез.

Дьонмез отбеляза, че съседните страни искат да купуват електричество и газ от Турция във време, когато светът е изправен пред проблеми с енергийната сигурност. "Европа работи за намаляване на зависимостта си от руски газ и търси LNG, за да компенсира по-ниския газ от Русия. LNG представлява 25 процента от нашето портфолио", каза министърът, добавяйки, че Турция вече има гъвкавост в тази област благодарение на своя терминал за LNG и се е ориентирала към този ресурс.

"Целим се да прекараме тази зима, без да се сблъскаме с проблеми със сигурността на доставките", каза Дьонмез.

Продължават разговори с доставчици, най-вече с Азербайджан, за да се посрещне дългосрочната нужда на Турция от природен газ непрекъснато и на изгодни цени, добави той.

Министърът добави, че цените на природния газ в Title Transfer Facility, който има най-големия обем на търговия, са се увеличили от $120 на $3300 през август, но оттогава леко са се понижили.

Турция започна полагането на тръби за пренос на природния газ, открит в Черно море

Започна полагането на тръби за пренос на природния газ, открит в Черно море, вижте къде

Кладенците ще произвеждат и изпомпват 10 милиона кубически метра природен газ на ден

"Въпреки това покачване на цените, ние сме една от страните, които успяха да ограничат въздействието на това поскъпване върху потребителите благодарение на мерките, предприети миналата и тази година. Например хората плащат 81 турски лири за 1000 кубически метра газ в Холандия, докато в Италия е 58 лири и 41 лири в Германия. В Турция е 5 лири", каза Дьонмез.

Домакинствата консумират средно 1500 кубически метра природен газ, добави той, като подчерта, че енергийната ефективност е много критична за страни като Турция, която е зависима от чуждестранни енергийни ресурси.

Около 50 процента от къщите в Турция нямат подходяща изолация, според министъра. "Ако всички къщи имаха изолация, потреблението можеше да намалее с между 25 до 30 процента. От общото потребление на природен газ на домакинствата се падат 25-30 процента, което отговаря на 20 милиарда кубически метра всяка година", обясни той.