Офшорният проект Neptun Deep, разработен от OMV Petrom и Romgaz, се изкачи в списъка с приоритети на основния акционер OMV. Това обяви ръководителят на австрийския енергиен гигант Алфред Щерн, цитиран от Profit.ro.

Той обясни, че част от стратегията на компанията, която се фокусира върху химията и нефтохимията, е повлияна от последните развития на енергийния пазар.

"Наистина настоящата криза ни накара да се замислим и направихме някои промени и корекции. Проектът Neptun Deep в Черно море вече е много важен за нас. Нещо повече, той се премести още по-високо в нашия списък с приоритети", подчерта Щерн.

OMV Petrom иска да размрази проекта Neptune Deep за €2 милиарда в Румъния

OMV Petrom иска да размрази проекта Neptune Deep за €2 милиарда в Румъния

Всичко зависи от промяна на Закона за офшорки в страната

Neptun Deep се движеше нагоре и надолу в списъка с приоритети на OMV през последните години, тъй като австрийската компания очакваше по-добри финансови и търговски условия.

Румънските власти от своя страна трябваше да отложат срока на концесионния договор за обявяването на проекта за търговски. Въпреки това, OMV Petrom в сега поема ангажимента това да се случи още до края на годината. Що се отнася до окончателното инвестиционно решение, вероятно то ще е факт в средата на 2023 година.

OMV Petrom отчете 374% ръст на печалбата

OMV Petrom отчете 374% ръст на печалбата

Най-голямата петролна и газова група в Румъния записа 4,646 милиарда леи консолидирана нетна печалба през първата половина на 2022 г.