OMV Petrom, която притежава 50% от блока Neptune Deep в Черно море, изчислява, че ще инвестира до 2 милиарда евро в този проект, който ще започне да генерира ресурси през 2026-2027 г., съобщава Romania Insider. Но всичко зависи от времето, в което Законът за офшорките бъде изменен от местните власти.

"Очаква се проктът да донесе възстановими резерви на OMV Petrom от 50 милиарда кубически метра газ", заяви главният изпълнителен директор на компанията Кристина Верчере. По думите й приемането на промените в Закона за офшорките до края на годината е "жизненоважно за добива на газ от блока Neptun Deep".

 OMV Petrom планира да изгради най-големия фотоволтаичен парк в Румъния

OMV Petrom планира да изгради най-големия фотоволтаичен парк в Румъния

Инвестицията ще бъде €83 милиона

"Всяко забавяне на изменението на този закон оказва натиск върху проекта, заплашва енергийната сигурност на Румъния и води до увеличен внос на газ", каза тя, цитирана от пумънската медия Economica.net.

Ако законът не бъде променен до края на годината, това ще забави окончателното инвестиционно решение за 2023 г. Към този момент OMV Petrom и ExxonMobil имат равноправна собственост върху проекта Black Sea Deep Neptune.

Romgaz постигна споразумение да поеме дела на ExxonMobil и се очаква сделката да бъде завършена през първата половина на следващата година.

В Румъния се заговори за продажба на подразделението на OMV в страната

В Румъния се заговори за продажба на подразделението на OMV в страната

От компанията отричат