Най-голямата енергийна компания в Румъния OMV Petrom планира да разработи фотоволтаичен парк с мощност 111 MW в южната част на страната. Това ще се превърне в най-големия подобен проект в Румъния, предава Romania Insider.

OMV Petrom възнамерява да изгради парка на мястото на бившия си химически завод в Долчим. Компанията изведе от експлоатация и озелени обекта.

Инвестицията в новия фотоволтаичен парк ще бъде 83 милиона евро, според източници, запознати с проекта.От това OMV Petrom очаква да получи половината - 41,5 млн. евро като безвъзмездна финансова помощ от фондове на Европейския съюз по Фонда за модернизация, чрез който Румъния и девет други страни от Европейския съюз получават средства за проекти за зелена енергия.

Фотоволтаичният парк не е първа инвестиция на OMV Petrom в сектора на възобновяемите енергийни източници. През 2017 г. групата продаде вятърната електроцентрала Dorobantu с мощност 45 MW за 23 млн. евро , която преди това беше купила и разработила. Тя се намира в Източна Румъния. По това време компанията заяви, че възобновяемите енергийни източници вече не са стратегически бизнес, но междувременно промени позицията си.

Тази пролет компанията обяви, че вече е монтирала фотоволтаични панели в 40 от своите бензиностанции и има за цел да разшири проекта до други 38 тази година.

Румъния засега разполага с инсталирани мощности от 1383 MW във фотоволтаици.