В последно време в Румъния активно се заговори за продажбата на подразделението Petrom на гиганта OMV в страната. Слуховете обаче не са верни, събощава Romania Insider, цитирайки главният изпълнителен директор на австрийската група OMV - Алфред Щерн, който е коментирал спекулациите пред австрийските медии.

Към момента Щерн отказва да коментира в детайли още една непотвърдена новина - за възможна продажба на дела на OMV в газовия проект Black Sea Neptune. Говорейки за офшорния проект в румънското Черно море, изпълнителният директор на компанията заяви, че австрийската група очаква от румънското правителство поправка на офшорния закон, преди да вземе окончателно инвестиционно решение.

 OMV Petrom планира да изгради най-големия фотоволтаичен парк в Румъния

OMV Petrom планира да изгради най-големия фотоволтаичен парк в Румъния

Инвестицията ще бъде €83 милиона

"Изменението в офшорния закон до края на годината е от ключово значение за добива на газ през този проект. Ние виждаме черноморския газ като решението, което ще гарантира енергийната независимост на Румъния", сочи тримесечният доклад на OMV Petrom.

ExxonMobil и OMV Petrom са равноправни партньори в проекта Deep Neptun Deep. Тяхното проучване е разкрило находища, оценени на 42-84 милиарда кубически метра.

Още през 2018-а година от най-голямата енергийна компания в Румъния - OMV Petrom, заявиха, че обмислят разширяване на дейността си извън границите на страната. От дружеството коментираха, че гледат по-специално към Казахстан и България за намирането на нови находища от петрол и газ.

OMV Petrom е една от най-големите корпорации в Румъния, както и най-големият производител на нефт и газ в Югоизточна Европа.

Румънската OMV Petrom иска да търси газ и нефт в България

Най-голямата румънска енергийна компания иска да търси газ и нефт в България

Дружеството обмисля инвестиция у нас