Работата по дълбоководното полагане на тръби за пренос на природния газ, открит в Черно море, е започнала, каза министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, цитиран от Hurriyet Daily.

"Полагането на тръби в плитки води е завършено. Работите в енергийната база на дълбочина 2500 метра в Черно море продължават 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", написа Дьонмез в Twitter на 11 юли със снимка на кораба Castorone, който полага тръбите.

Дълга около 325 метра, широка 35 метра и тежаща 56 529 тона, Castorone хвърли котва край Филиос на 6 юли.

Дългите 12 метра тръби първо се товарят на по-малки кораби и след това на Castorone, който работи на около 500 метра от брега.

Румъния започна да добива газ от Черно море

Добивът на газ от Черно море започна

Проектът ще осигурява 10% от търсенето на газ в страната

Очаква се гигантският плавателен съд да завърши работата по дълбоководното полагане на тръби до есента.

Около шест до 10 кладенеца ще бъдат свързани към офшорното подводно съоръжение за производство на природен газ на Sakarya Gas Field.

Тези кладенци ще произвеждат и изпомпват 10 милиона кубически метра природен газ на ден към мрежата на страната през 2023 г. Това съответства на 3,5 милиарда до 4 милиарда кубически метра газ годишно. Очаква се производството на природен газ да се увеличи постепенно до 40 милиона кубически метра на ден и около 15 милиарда кубически метра през 2027-2028 г.

От 2023 година Турция започва добив на газ в Черно море

От 2023 година Турция започва добив на газ в Черно море

Морската част на газопровода ще е 155 км

Изграждането на подводния тръбопровод за извличане на находище на природен газ в Черно море, което правителството се надява да помогне на страната да се освободи от зависимостта си от вноса на енергия, започна през юни.