Базираната в Румъния компания Black Sea Oil & Gas (BSOG) съобщи, че добивът на газ от Черно море е започнал и първите количества вече са били доставени в Националната преносна система.

Очаква се проектът да достави приблизително 0,5 милиарда кубически метра тази година, като пиковият добив ще възлиза на приблизително 1 милиард кубически метра годишно през следващите три години.

Готви се общ договор между Гърция, България, Румъния и Украйна за доставка на 10 млрд. куб метра газ

Готви се общ договор между Гърция, България, Румъния и Украйна за доставка на 10 млрд. куб метра газ

Германски митничари ще работят заедно с българските си колеги по границата

"Беше дълго и предизвикателно пътуване, за да се достигне най-накрая до този важен етап за страната", каза изпълнителният директор на BSOG Марк Биком. По думите му проектът ще осигурява 10% от търсенето на газ в Румъния.

Проектът е първата нова разработка за добив на газ в Румъния от над 30 години и е единственият проект, който се разработва днес. Състои се от пет офшорни производствени сондажи, една безпилотна производствена платформа, разположена на находище Ана, 126-километров газопровод, свързващ платформата Ана с брега и с новата наземна пречиствателна станция за газ (GTP) в община Корбу, окръг Констанца. Преработеният газ се доставя в газомерната станция.

Румъния ще позволи, свързани с Русия фирми да работят в страната, но под държавен надзор

Румъния "открехна" вратата към Европа на санкционирания руски бизнес

Правителството прие извънреден указ

BSOG, собственост на Carlyle International Energy Partners и Европейската банка за възстановяване и развитие, е базирана в Румъния независима енергийна компания, насочена към разработване на газови ресурси в морето. Компанията управлява концесията от името на своите партньори Petro Ventures Resources и Gas Plus Dacia.