Правителството на Румъния прие извънреден указ, позволяващ на местни компании, контролирани от субекти, които са обект на санкции на ЕС срещу Русия, да продължат дейността си, без да бъдат блокирани сметките им, ако имат държавен надзорник, съобщи министерството на икономиката.

Указът установява набор от гаранции, така че режимът на санкциите на ЕС да не бъде накърнен.

Такива компании ще получат назначен от държавата надзорник само, ако замразяването на средства и ресурси би имало значително икономическо въздействие.

От Древна Гърция до Студената война: Кратка история на икономическите санкции

От Древна Гърция до Студената война: Кратка история на икономическите санкции

Съвременният човек чува думата "санкции" почти всеки ден. Но кога и как е започнало всичко това?

"След като ЕС наложи санкции на руски компании, румънската икономическа верига беше косвено засегната, така че възниква въпросът за защита на компаниите по тази верига, които не са обект на санкции, а също и на хиляди работни места", каза министърът на икономиката Флорин Спатару, цитиран от See News.

"Един пример е металургичната индустрия, където са заети около 22 000 души, друг - автомобилната индустрия, където се смята, че в момента са засегнати 5000 работни места от около 200 000. Нашата цел е да намалим риска от загуба на работни места."

90 на сто от руските компании са "ударени" от западните санкции

90 на сто от руските компании са "ударени" от западните санкции

12 процента спират бизнеса си - изцяло или от части

Назначеният от държавата надзорник ще може да присъства като наблюдател на събрания на акционери, директори и управителни органи и ще има достъп до всички места, където дружеството оперира, както и до всички финансово-счетоводни и правни документи. Надзорникът ще получава възнаграждение на максималното ниво, установено за членовете на борда на директорите, или на максималното ниво на заплатата на други служители на ръководството, но с не по-малко от 10 000 леи (2,023 евро) бруто.

През март румънският данъчен орган блокира сметките и замрази активи на три компании, косвено контролирани от неназовано лице, което е в списъка на ЕС с руски граждани, санкционирани заради инвазията в Украйна. Трите компании - TMK Artrom, TMK Assets и TMK Europe GMBH - се контролират от регистрираната в Кипър TMK Steel Holding United.

В същото време по искане на ТМК Артром беше предоставена дерогация за продължаване на търговската дейност на компанията и за плащания на служители, доставчици и кредитни институции.

Китай се подготвя за евентуални санкции по „руския сценарии“

Китай се подготвя за евентуални санкции по „руския сценарии“

Държавни ведомства вече провеждат стрес тестове

Също през март данъчните власти блокираха банковите сметки на представителството на руския флагман Аерофлот в Румъния.

По-рано този месец Европейският съюз прие шести пакет от санкции срещу Русия, налагайки пълна забрана за внос на руски суров петрол и петролни продукти. България и Хърватия обаче бяха освободени от забраната до края на 2024 г. поради икономически трудности, които щяха да възникнат.

През март ЕС обяви, че списъкът на санкционираните лица и образувания е допълнително разширен, за да включва повече олигарси и бизнесмени, свързани с Кремъл, както и компании, активни във военните и отбранителните области, които логистично и материално подкрепят инвазията.