Когато става въпрос за бързо икономическо развитие, повечето хора се сещат на първо място за Азия. И ако през последните две десетилетия страните от тази част на света впечатляват с бързите темпове на растеж, а при някои от тях той е и двуцифрен, то може да се каже, че Африка е континента на бъдещето.

Там първите три икономически сили - Нигерия, Южна Африка и Египет, са с брутен вътрешен продукт (БВП), надхвърлящ 230 милиарда долара. В трите държави се намират и едни от африканските мегаполиси с по-големи икономики от цели държави.

Анализатори очакват те да продължат да се развиват с бързи темпове и през следващите години и да запазят лидерската си позиция.

Според прогноза на експертите от PwC най-големите градове на континента ще генерират БВП над 60 милиарда долара към 2020 година. По този показател те биха изпреварили страна като България, а някои от тях вече са го направили.

От българското финансово министерство очакват икономиката ни да се "разшири" до размер от 113,062 милиарда лева или над 66 милиарда долара.

За сравнение южноафриканските лидери Йоханесбург и Кейптаун към същия период може да имат повече от два пъти по-големи икономики. От PwC очакват те да генерират БВП от съответно 131 и 121 милиарда долара към същия период.

По-голяма ще бъде и икономиката на нигерийския град Лагос, както и на столицата Алжир. В прогнозата е заложено техните икономики да бъдат в размер на съответно 76 и 73 милиарда долара.

Съпоставима с тази на България пък може да бъде икономиката на египетския мегаполис Александрия. Към 2020 година той трябва да има БВП от 66 милиарда долара.