Около шест от 10 британски производствени предприятия са изложени на риск от закриване според скорошно проучване. Това се случва заради растящите сметки за енергия и по-обширната криза с разходите за живот, което кара собствениците да усещат напрежението.

MakeUKот Обединеното кралство обяви, че 42% от производителите са усетили, че сметките им за електричество да се повишават със 100% през последните няколко седмици, а 32 процента казват, че сметките им за газ са се удвоили.

Повишаването на цените принуди 13% от производителите да намалят работното си време, а 12% са били принудени да съкратят работни места в резултат от увеличените сметки за енергия. Повечето фирми предупреждават, че ако сметките продължат да се увеличават през тази година и се повишат с над 50 процента, както се очаква, закриванията и съкращенията "ще станат неизбежни", цитиран от Oilprice.

Миналата седмица американската инвестиционна банка Goldman Sachs прогнозира, че инфлацията може да нарасне до 22% в Обединеното кралство през следващата година, ако сегашното покачване на цените на едро на енергията продължи според очакванията.

Таванът на цените на енергията, който ограничава енергийните компании с таксите на местните потребители в Обединеното кралство, може да се повиши с повече от 80% при следващото си преразглеждане през януари. Банката предупреждава, че това "означава, че общата инфлация ще достигне връх от 22,4%".

Инфлацията във Великобритания е над десет процента за първи път от 80-те години на миналия век през юли и ако прогнозите на Goldman Sachs се реализират, разходите за живот в Обединеното кралство ще се доближат до достигане на следвоенния рекорд на страната от 24,5% инфлация, поставен през август 1975 г.