Големият двигател на събития в момента е войната в Украйна. Няма как да избягаме от това, тъй като цяла Европа в момента на практика се чуди как много бързо да замести своята зависимост от руски петрол, газ и всякакви други доставки, в това число и ценни метали. Това посочи Адриан Николов от Института за пазарна икономика в интервю пред БНТ.

Забавящият се икономически ръст и перспективите за допълнително влошаване на икономическото представяне не са единствените проблеми за Европейската централна банка.

Заради продажбата на оръжия за Украйна износът надвишава всички рекорди до този момент. Наблюдава се ръст на заплатите в IT сектора, в телевизиите и мобилните оператори те надхвърлиха 4000 лв. Според експертите в края на март е имало близо 2 мил. 270 работещи наемници в България, което говори за ниска безработица. От Европейската централна банка твърдят, че лихвите тръгват нагоре от юли.

По думите на експерта правителството "се разпилява в своите мерки и се опитва да гаси едновременно много пожари".  "Това няма да доведат толкова активно до резултата, който управляващите искат да постигнат. Борим се с високата цена на хляба, въвеждаме нулево ДДС. В контра на това махаме ниското ДДС за алкохола. Опитваме да борим високата цена на горивото. Едновременно с това се опитваме да субсидираме електроенергията на фирмите. Това може да задвижи инфлацията нагоре", споделя Адриан Николов.

Според Николов рова, което България изживяваше с Русия като икономически отношения, се превърна в политически инструмент.

"Дълги години смятахме, че можем да оставим настрана тежкия авторитарен режим в Москва и да ползваме единствено техните евтини ресурси, а сега се оказа, че това се превърна в политическо оръжие срещу нас", коментира той.