Съюзниците във войната срещу тероризма отбелязват с възпоменателни мероприятия петата годишнина от атентатите на Ал Кайда в САЩ на 11 септември 2001 година.

Японският министър-председател Юничиро Коидзуми каза, че тероризмът остава голяма заплаха, каквато винаги е бил, а австралийският премиер увери, че ценностите на свободата в крайна сметка ще победят, предаде Асошиейтед прес.

Междувременно американски и филипински войници, които воюват срещу ислямисти в Югоизточна Азия, се помолиха за мир и сигурност.

Възпоменателните събития отразяват една международна ситуация, която значително се различава от тази през 2001 година, когато терористите отвлякоха четири самолета и ги разбиха в кулите на Световния търговски център, в Пентагона и един в Пенсилвания, коментира агенцията.

Бруталните атаки отнеха живота на 2 973 души и потресоха света.

По-рано американският президент Джордж Буш и съпругата му Лора поднесоха венци пред мемориала на жертвите в Ню Йорк и почетоха загиналите с минута мълчание.

На церемонията присъстваха също губернатоът на Ню Йорк Джордж Патаки, кметът на града Майкъл Блумберг и Руди Джулиани, който беше градоначалник по времето на терористичните атаки през 2001 година.

Годишнината ще почетат и в щабквартирата на НАТО в Брюксел.

В Лондон ще бъде почетена паметта на 67-те британски граждани, загинали при атентатите.
Правителството е уважило желанието на техните близки датата да бъде отбелязана със скромна церемония, която ще бъде водена от американския посланик в Лондон.

Атаките и последвалата война белязаха президентството на Буш и като атакува Ал Кайда и талибаните в Афганистан, първоначално той получи висока оценка от американците, коментира Ройтерс.

Но горещият плам охладня с увеличаването на американските жертви в Ирак и неуспеха при издирването на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен.

В Ню Йорк Буш ще се срещне с пожарникари, ще посети и Шенксвил в Пенсилвания, където се разби един от самолетите и ще присъства на възпоменания в Пентагона.

Петата годишнина предизвика разгорещени дебати дали Америка е в по-голяма безопасност. Буш, вицепрезидентът Дик Чейни и други високопоставени представители заявяват, че според тях сигурността се е подобрила.

Но според Ричард Бен-Венист, член на комисията, която разследва атаките от 11 септември, неуспехът на усилията да бъде заловен Осама бин Ладен кара много американци да се чувстват по-малко в безопасност.