Двете най-големи икономики в Южна Америка Аржентина и Бразилия, са в ранни преговори за създаване на обща валута, като опит за намаляване на зависимостта от щатския долар. Някои анализатори обаче са силно скептични, за реализация на предложението, заради несъответствията между двете икономики и бързата смяна на политическите ветрове в региона, пише CNBC.

"Нашите финансови министри могат да ни направят предложение за външна търговия и транзакции между двете страни, които се извършват в обща валута", коментира бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва в понеделник на пресконференция в Буенос Айрес, Аржентина, според Reuters.

По думите на Лула валутата първоначално ще бъде предназначена за търговия и транзакции между Бразилия и Аржентина. По-късно може да бъде възприето от други членове на Меркосур - основният търговски блок на Южна Америка.

Бразилският министър на финансите Фернандо Хадад коментира, че приемането на обща валута не е с цел да измести бразилския реал и аржентинското песо. Валутата все още няма име.

"Нито Аржентина, нито Бразилия се радват на икономическите или политическите условия, необходими за предприемане на такава

фундаментална промяна, която ще отнеме десетилетия, за да бъде осъществена ефективно", сподели Химена Бланко, ръководител на консултантската компания за Америка в риск Verisk Maplecroft пред CNBC.

Анализаторът смята, че Лула е бил "дипломатичен", за да не противоречи на министъра на икономиката на Аржентина Серхио Маса, който е говорил официално, че двете страни работят за обща валута.