Големият проблем на българската икономика е ниската енергийна ефективност. Това е посочил министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на среща с варненски социалисти, цитира го местният вестник „Народно дело".

Количеството енергия, което се изразходва за производството на единица продукция у нас, е най-високо в цяла Европа. Това е причина да има необходимост от постоянно добавяне на нови мощности към енергийната ни система, обяснил е Димитров.

Според министъра на икономиката и енергетиката, разхищението на ток е част от ежедневието на българина. „Ако започнем да пестим два пъти повече електроенергия и постигнем енергийната ефективност на останалите страни в ЕС, ще отпадне необходимостта да строим АЕЦ „Белене".

Димитров е демонстрирал пред социалистите най-различни примери и показатели защо страната ни е на нивото на най-развитите страни в Европа. „Впечатляваме Германия с финансовата си стабилност, но себе си не можем да впечатлим".

„Икономиката не е дело на БСП или на правителството, а на всеки българин, затова и не виждам причина ние да се срамуваме от нея, още повече, че тя не е лоша".

Петър Димитров не е съгласен с онези българи, които не слизат от автомобилите си при сегашните цени на горивата и все така говорят по мобилните си телефони, а после се оплакват, че едва свързват двата края.

От варненската организация на ВМРО реагираха остро на изказванията на министъра, че „само Дания била по-добре от България", а инфлацията у нас показвала устойчиви тенденции за понижаване (за което Money.bg писа в събота). ВМРО поискаха от Петър Димитров психотест и го попитаха дали скоро е ходил до магазин за хранителни стоки и знае ли колко струва един хляб.

Снимка: Народно дело