България се срива на 61-во място в класацията на Световната банка за условията за развиване на бизнес Doing Business 2020, публикуван днес. През 2014 г. страната ни се изкачи чак до 36-та позиция, но оттогава губи позиции. Спрямо миналата година България пада с две места. Докладът разглежда реформите и условията в 10 области на бизнес в 190 държави.

Лидер в класацията е Нова Зеландия, следвана от Сингапур, Хонконг, Дания, Южна Корея, САЩ, Грузия, Великобритания, Норвегия и Швеция. В топ 20 на класацията е и Северна Македония. А в дъното са Сомалия, Еритрея, Венецуела и Йемен.България е изпреварена от Италия, Чили и Мексико, а след нас остават Саудитска Арабия, Индия и Украйна. Сърбия се нарежда на 44-та позиция, Черна гора на 50-та, Румъния на 55-та, а Гърция на 79-та. Турция е на 33-та позиция.

Класацията е подготвена чрез проучването на процедурите по започване на бизнес, наемане на служители, получаване на разрешителни за строеж, включване към електроразпределителната мрежа, достъпът до кредитиране, спазването на договореностите и други.