България налага временна забрана за внос на хранителни стоки от Украйна, с изключение на стоките, които преминават транзит. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание. Той припомни, че значителни количества украински храни вече са останали в България. Допълнително ще се уточни срокът на забраната.

"Основната причина е, че през последната година, противно на замисъла за така наречените коридори на солидарността, значителни обеми храни останаха в страната и разстроиха основни производствено-търговски вериги. Ако тази тенденция се запази и дори се усили, което е напълно реално след въведените аналогични забрани от други държави, е възможно да се стигне до крайно тежки последици за българския бизнес", обясни Донев.

"Като правителство, което работи и решава проблемите на българските граждани, ние не можем да допуснем това да се случи. Принудени сме да приемем тази национална мярка, тъй като отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведоха коридорите на солидарността", аргументира предложението служебният премиер.

Гълъб Донев посочи още, че страната ни разчита на това "Брюксел да чуе и разбере позициите" на държавите членки България, Полша, Унгария и Словакия и да преосмисли позицията си.

България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза", каза още министър-председателят.

И Словакия забрани вноса на украинско зърно

Още една страна от ЕС забрани вноса на украинско зърно

Подобни мерки вече обявиха Полша и Унгария