Словакия ще спре временно вноса на зърно и други избрани продукти от Украйна. Това съобщи днес правителствената пресслужба, цитирана от Ройтерс.

Подобни мерки вече обявиха Полша и Унгария.

Министърът на аграрната политика и храните на Украйна Николай Солский ще проведе разговори във Варшава днес относно възобновяването на износа на украински селскостопански продукти през територията на Полша. свен срещите в Полша, през следващата седмица Солски трябва да проведе разговори с Румъния и Словакия.

Полша и Унгария въведоха ембарго върху вноса на украински селскостопански продукти от 15 април, като обясниха това с необходимостта да защитят фермерите си от падащите цени. Два дни по-рано Словакия забрани продажбата на украинско зърно на своя територия, но не забрани транзита му.

България също обмисля да забрани вноса на украински селскостопански продукти - министърът на земеделието Явор Гечев заяви това през уикенда. Искаме равномерно разпределение на стоките в Европейския съюз (ЕС), а не да спират в определени държави, каза служебният министър на земеделието Явор Гечев в ефира на бТВ по повод вноса на продукти от Украйна. Той обясни, че не става въпрос само за зърно, а и за слънчоглед и сухо мляко, които се внасят от Украйна. Ние сме солидарни към Украйна, но Европейската комисия (ЕК) работи изключително бавно, добави министър Гечев.

Според високопоставен представител на ЕС постоянните представители на страните членки в Брюксел ще обсъдят тази седмица забраните за украинския внос, обявени по-рано от Полша и Унгария.

"Има проблем и очакваме Комисията да излезе с предложение по въпроса. Ще видим, какво можем да направим през идните седмици и месеци", допълни той.

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски заяви по-рано, че Киев възнамерява да търси начини за възобновяване на транзита на зърно през Полша.

Унгария ще използва "всички възможни средства", за да защити фермерите си от изкривявания на пазара, причинени от огромния внос на зърно от Украйна, а съвместен отговор на ЕС е "неизбежен". Това заяви днес унгарският министър на земеделието Ищван Над, цитиран от Ройтерс.

Полша и Унгария обявиха забрани за вноса на зърно и други храни от Украйна, за да защитят селскостопанските си сектори, което накара Европейската комисия да им отправи предупреждение. Двете страни са част от група, която призовава за общоевропейски мита като част от евентуални мерки.

Европейската комисия по-късно днес разкритикува решението на няколко страни от Централна Европа да спрат вноса на зърно от Украйна. Говорител на Комисията подчерта, че "търговската политика попада в обхвата на изключителната компетентност на ЕС и следователно едностранните мерки са неприемливи".

Припомняме, че през март Брюксел осигури близо 60 млн. евро подпомагане за земеделските сектори на страните, засегнати от проблема с украинския внос.