След пика по време на извънредното положение безработицата у нас започва да се връща обратно към предкризисните нива. Въпреки това в началото на есента може да се очаква нова вълна от безработни. Това стана ясно от интервю на социалния министър Деница Сачева пред bTV.

"Безработицата се връща на нивата от преди кризата. Общият брой на безработните е 290 000. 200 000 бяха безработните преди извънредното положение. Нарастването от 13 март до сега е 90 000 души. В рамките на същия период 60 000 души намериха работа", отчита ресорният министър.

Сачева посочва, че все пак може да се окачва ново покачване на безработицата през периода септември-октомври. Това е и причината мярката "60/40" да остане актуална до края на септември месец с цел да се ограничи достигането на високи нива на показателя до края на годината.

Седмица на надеждата: тенденцията при безработицата в България се обърна

Седмица на надеждата: тенденцията при безработицата в България се обърна

Тепърва предстои да видим дали тя ще се запази в бъдеще

По нейните думи досега около 200 000 работни места са били запазени в резултат на тази схема, а финансирането по нея е достигнало 73 милиона лева. Досега най-много компании са се възползвали от "60/40" в сферата на преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и транспорта.

Деница Сачева казва още, че се работи и в посока за осигуряването на допълнителна помощ за транспортния сектор и туристическата индустрия.

Що се отнася до готвеното увеличение на пенсиите в страната, ресорният министър посочва, че то ще влезе в сила от 1 юли, като повишението ще бъде с 6,7%. Така минималната пенсия трябва да достигне 250 лева.

Чака ли ни втора вълна на безработица?

Чака ли ни втора вълна на безработица?

Анализ на ИПИ