Нивото на безработицата в Германия през май 2016 г. се е понижило до рекорден минимум от обединяването на страната през 1990 година. През този месец то е 6,1% спрямо  6,2%  за април, показват данните на Федералната служба по трудовата заетост.

Броят на безработните във ФРГ през този месец се намалил с 80 000 до 2,664 милиона от 2,744 милиона през април. В същото време молбите за помощи при безработица се понижиха през май с 11 000 при очаквания за по-скромно понижение с 5000 и след спад с 16 000 през април. По този начин молбите за помощи при безработицата бележат непрекъснато понижение от септември 2015  година насам.

В условията на отслабващо външно търсене германската икономика все повече зависи от вътрешния потребителски сектор. И това отношение позитивните данни за пазара на труда играят не малка роля.

Експертите не изключват, че икономиката на Германия, както и на много други страни от еврозоната усещат позитивното въздействие на стимулиращите мерки, предприети от Европейската централна банка.

Безработицата във ФРГ е съществено по-ниска от средното за еврозоната равнище. Съгласно оценката на анализаторите този показател за валутния съюз през април ще бъде около 10,2%, оставайки на нивото от предходния месец. По-късно днес Евростат ще публикува официалните данни за безработицата в ЕС и еврозоната.

Бундесбанк прогнозира ръст на Брутния вътрешен продукт на Германия от 1,8% за 2016 г., правителството предвижда растеж от 1,7%, а Международния валутен фонд – 1,5 на сто, припомня finmarket.ru.