Въпреки че през последната седмица броят на новорегистрираните безработни в САЩ се понижи леко, той все още е значително над прогнозите на анализаторите, което е индикация, че възстановяването на трудовия пазар започна да се забавя, предаде Reuters.

Сезонно коригираните данни показват, че през седмицата, приключила на 12 септември, новите безработни са 860 хил. души - с 33 хил. по-малко от седмица по-рано, но над очакваните 850 хил. безработни. В сравнение със същата седмица на миналата година, молбите за обезщетение за безработица са с четири пъти по-високи.

Нещо повече - в сравнение с март и април, когато първите новорегистрирани безработни бяха от отраслите, чиято дейност беше регулаторно спряна, сега освобождаванията на служителите се разпростира и в други отрасли.

Безработицата тръгва надолу, но е рано да обявяваме победа

Безработицата тръгва надолу, но е рано да обявяваме победа

Анализ на ИПИ

Така все още в страната има 10,6 млн. души, останали без работа заради пандемията и мерките срещу нея. В пика си броят на безработните достигна 22,6 млн. души. За последните два месеца бяха създадени работни позиции за общо почти 3 млн. души.

"През последната седмица 860 хил. американци подадоха молби за обезщетения от безработица, след като броят им предишната беше ревизиран нагоре до 893 хил. Но се твърди, че това са добри новини, защото числото е под 1 млн. души. Невероятно е колко ниско е паднала летвата за "положителните" новини", иронично посочи в Twitter Питър Шиф.

Освен понижаването на съкращенията, най-голямата икономика на света дава и други негативни сигнали. Продажбите на дребно са надолу през август спрямо юли, което доведе до свиване и на производството.

Броят на безработните в най-голямата икономика отново надхвърли 1 млн. за седмица

Броят на безработните в най-голямата икономика отново надхвърли 1 млн. за седмица

Повече от очакваното