Брекзит струва на шотландската уиски индустрия 6,9 милиона долара седмично, заради търговските усложнения след развода с ЕС. Това заяви управляващата Шотландска национална партия.

Според данните за продажби в ЕС след края на преходния период от януари до март 2021 г., износът е намалял със 188,5 млн. долара, в сравнение със същия период на 2019 г., пише Forbes.

Правителството на Обединеното кралство обаче смята, че данните са подвеждащи и обяви, че е трудно да се направят изводи след ефектите от Covid пандемията и нарастващите нива на износ в сравнение с 2020 г.

Асоциацията Scotch Whisky Association посочва, че нивата на износ наистина нарастват в сравнение с нивата от изминалата пандемична година, но наред с това износът за ЕС е "по-сложен благодарение на промените в търговията", след Брекзит.

"Начинът, по който изнасяме уиски за Европейския съюз, се промени след Brexit, а производителите трябваше да се адаптират към промените в системата, етикетирането и документацията", казва от Scotch Whisky Association.

Брекзит повиши и разходите за компаниите. За износ се предпочитат по-големите компании, които могат да поемат разходите, докато по -малките производители могат да загубят. "Цената на материалите, идващи от ЕС и използвани в производството на шотландското уиски, се е повишила". Цената на картона и стъклото, използвани от индустрията, е нараснала съответно с 12% и 7%.

Много търговци на дребно в Обединеното кралство не изнасят стока за ЕС след края на преходния период. Най-големият в света онлайн търговец на уиски The Whisky Exchange едва наскоро отново започна да доставя стока в ЕС след много месеци прекъсване.

Въпреки протестите на Даунинг Стрийт, Брекзит много усложни процеса на износ и въпреки споразумението за свободна търговия, подписано между ЕС и Великобритания.