Производството във Великобритания през април е отчело най-слабото си представяне за последните почти 17 години на фона на несигурността около Брекзит и слабото представяне на автомобилната индустрия.

Показателят отчита спад от 3,9% през четвъртия месец на годината, което е най-значителното намаление от юни 2002 година насам. Данните на британската национална статистика показват, че като цяло икономиката се е свила за втори пореден месец през април.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е намалял с 0,4%, което е най-сериозният спад от март 2016 година насам, давайки заявка, че икономиката на Острова може да отчете остро забавяне за настоящото тримесечие.

През първите месеци на 2019 година производството в Обединеното кралство отчете подем благодарение на натрупаните от компаниите запаси в очакване на Брекзит в края на март. С отлагането му до октомври обаче търсенето се сви.

В допълнение един от важните за икономиката сектори - автомобилостроенето, записа неудовлетворяващо представяне със свиване на производството с една четвърт. То показа намаление от 24% или най-голямото такова от 1995 година насам.

В резултат на обявените данни британският паунд изгуби 0,4% от стойността си по време на сутрешната търговия в Лондон до 1,2688 паунда за долар.