Британският премиер Борис Джонсън попари надеждите на гражданите в страната за Коледа без дефицити по бензиностанциите и на рафтовете в супермаркетите. Той заяви, че кризата може да продължи и през празниците, пише BBC. Премиерът също призна, че недостигът на шофьори на камиони се е очертавал от дълго време.

Джонсън обаче не обмисля облекчаване на затегнатите след Brexit имиграционни правила. Той е категоричен, че не иска ситуация, в която "логистичната индустрия разчита на много евтината имиграция". По думите му икономиката на Обединеното кралство трябва да прекрати зависимостта си от нископлатените чуждестранни работници, за да се превърне в "добре платена, добре образована, високопроизводителна икономика".

Във Великобритания има недостиг от над 100 000 шофьори на камиони. Това се усети и по бензиностанциите във Великобритания, защото няма достатъчно камиони-цистерни, които могат да доставят горивото на място. През последните няколко дни безброй бензиностанции останаха без гориво. По супермаркетите има недостиг на някои продукти.

Властите призоваха населението да не пазарува панически, но ситуацията се влоши. Натрупаха се опашки по бензиностанции, които все още разполагаха с бензин и дизел.

В Лондон и югоизточната част на страната ситуацията е по-сериозна. В Шотландия и около северната част на Англия натискът вече намалява.

Освен недостиг на шофьори, има и значителен недостиг на работници в други сектори, например в месната промишленост като хранителния сектор например.

След като много работници от Източна Европа напуснаха страната, много свинеферми буквално трябваше да оцеляват. Фермерите са изправени пред остър недостиг на месари и касапи.

След излизането от ЕС много шофьори на камиони напуснаха страната и се върнаха в родината си. За да се справи с недостига, правителството ще издаде временни визи на 5000 чуждестранни шофьори.

Според транспортни компании, бензиностанции и търговци на дребно твърдят, че няма бързи решения. Недостигът на шофьори е сериозен, а транспортирането на гориво изисква обучение и издаване на лиценз. Освен това предложената виза ще е валидна само до 24 декември и много работници не биха били склонни да работят само в този период.