През седмицата между 13 и 19 април новорегистрираните безработни в България са били само 5709 души, което е най-ниската стойност за последните няколко месеца, показват данните на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. Същевременно броят на хората, започнали работа, се понижи до 6026 души, което е с 860 по-малко спрямо седмица по-рано.

Така "ножицата" между новоназначените и новорегистрираните на бюрото по труда се затвори до малко над 300 души, след като в продължение на няколкото седмици след 24 май тенденцията се обърна и в икономиката започнаха да се назначават повече хора, отколкото да се освобождават от работа.

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

Нетно безработните от февруари досега са над 96 хил. души, след като само в рамките на една седмица - между 6 и 12 април бяха регистрирани почти 31,5 хил. безработни.

На фона на последните динамики позицията на социалния министър Деница Сачева, че до края на 2020 г. безработицата ще се задържи под 7% изглежда като утопия, особено на фона на неизвестната сезонна заетост през зима. В момента именно временно наетите на работа увеличават донякъде данните за заетостта.

Същевременно обаче има и други фактори. Много бизнеси все още се възползват от мярката 60/40, чийто времеви хоризонт беше удължен. Когато тя бъде прекратена е напълно възможно да станем свидетели на втора вълна от пик на безработните. Така може да се окаже, че единственото, което мярката е постигнала, е увеличаване на дълга на България.

Графика: Безработица в България

Това е прогнозата, която направих още когато стана ясно, че такава мярка изобщо ще бъде въведена (в линка по-горе), а последните официални данни, с които разполагаме, засега поддържат такава хипотеза - през май, въпреки отварянето на икономиката, производството продължава да се понижава, а тепърва предстои да видим колко точно тежък ще е ударът върху туризма, след като някои страни отново спряха полетите до България в резултат на нарастването на случаите на коронавирус.

Производството в България продължава да спада – какво означава това

Производството в България продължава да спада – какво означава това

То ще се задържи потиснато по-дълго, отколкото анализаторите очакват