Европейската комисия прогнозира ръст на заплатите в България и инфлация в размер на 7%. Това става ясно от новия зимен икономически доклад на институцията. Според Брюксел ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни през 2022 година ще бъде 3,9%, спрямо прогнозата за увеличение от 3,1 на сто, дадена през ноември миналата година.

В условията на свит пазар на труда се очаква заплатите да продължат да растат силно и да поддържат потреблението на домакинствата. Пътят на икономиката за България ще зависи до голяма степен именно от взаимодействието между развитието на заплатите и цените у нас.

Според прогнозата на ЕК инфлацията в България ще се забави до 7.8% поради по-ниските цени на енергията. Това означава да бъде около два пъти по-слаба спрямо тази през изминалата година. Въпреки известно забавяне в няколко сфери, според Брюксел поскъпването на услугите ще продължи.

Над 14 000 лева: Заплатите в 17 държавни дружества стават неограничени

Над 14 000 лева: Заплатите в 17 държавни дружества стават неограничени

Един изпълнителен директор в държавно акционерно дружество можеше да получава месечната заплата на двама министри, но вече такъв лимит няма

Прогнозата е през 2024 година е инфлацията допълнително да се забави до 4%, благодарение на цените на храните.  

Цялостната прогноза на Брюксел за динамиката на икономиката през тази и следващата година показва, че очакванията са ръстът в България да е значително по-висок от този в целия ЕС - 0.8% през 2022 година и 1.6% през 2023-а. По-високи прогнози от тази за България за следващата година Еврокомисията дава само на Словакия, Румъния, Кипър, Малта, Люксембург и Ирландия.

За следващата 2024 година се очаква страната ни да е по-близо до средноевропейския растеж.

Инфлация: Годежният пръстен поскъпна с 20% за година

Предложението за брак вече струва две средни заплати

Пазарът на луксозните бижута се развива добре и във времена на COVID и икономическа несигурност