Успоредно с въвеждането на новите ограничителни мерки в България, обявени по време на вчерашния брифинг на Националния оперативен щаб, е необходимо държавата да осигури адекватни икономически мерки в подкрепа на бизнеса. За това призовават в своя позиция от Българската стопанска камара (БСК) в отговор на обявеното ново затваряне, което трябва да влезе в сила в петък.

"Независимо от усилията на Министерство на икономиката, 8 месеца след избухване на пандемията и обявяване на извънредно положение в България, все още голяма част от безвъмездните средства не са достигнали до бизнеса. Причината е, че средствата се разходват чрез оперативните програми, което е придружено с редица административни процедури", се посочва в него и се допълва:

"Както многократно сме подчертавали през изминалите месеци, най-важното на подкрепата в настоящата криза е не толкова нейният размер, колкото навременното й предоставяне".

От камарата посочват, че в останалите държави, които по-рано обявиха по-сериозни ограничителни мерки, успоредно с това бяха представени и мащабни икономически мерки за периода на затварянето.

Като пример се посочват Австрия и Дания, където засегнатите компании получават компенсация за спада в оборота си. В първата от тях гарантирано те могат да получат до 80% от размера му за същия период на 2019 година, а във втората - до 90% за малките и средни фирми и до 70% - за големите.

Конкретно в случая с дружествата, чиито бизнес остава изцяло блокиран, като заведенията, те могат да получат компенсация в размер на 100% от загубения оборот.

"Разбирайки, че нашите възможности са ограничени, настояваме за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки, предоставяща възможност за бързо получаване на компенсации за сметка на държавата. Една от мерките, които следва да бъдат обхвати от Националната програма, би могла да бъде подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата", посочват от БСК.

В допълнение от камарата посочват конкретната мярка, която влиза във Временната рамка на Европейската комисия за държавните помощи. Тя гласи:

"Подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата

С днешното изменение се въвежда и нова мярка, за да се даде възможност на държавите членки да подкрепят дружествата, изправени пред спад на оборота си от най-малко 30 % през допустимия период в сравнение със същия период на 2019 година. поради пандемията от коронавирус. Чрез подкрепата ще се поемат част от фиксираните разходи на бенефициерите, които не са покрити от техните приходи, в максимален размер от 3 милиона евро на предприятие. Подпомагането на тези предприятия чрез временно поемане на част от разходите им има за цел да се предотврати влошаването на техния капитал, да се поддържа стопанската им дейност и да им се предостави стабилна основа за възстановяване. Това позволява по-целенасочена помощ за предприятия, които очевидно се нуждаят от нея".