Бумът на инвестиции в стартъпи в Индия вече наближава своя край.

След продължително финансиране инвеститорският ентусиазъм за нови технологични компании в страната е спаднал рязко през тази година.

По-слабите фирми съкращават служители, а някои компании дори затварят вратите и прекратяват напълно дейността си.

Финансирането на стартъпи през второто тримесечие се стопи до 583 милиона долара след рекордните почти 3 милиарда долара в края на изминалата година, сочат данни от CB Insights.

Това бележи рязък обрат за сектора, който привлече повече от 8 милиарда долара през 2015 година, пише CNN Money.

"Много от фирмите, които имаха високо представяне, сега се сгромолясват", коментира съоснователят на индийския стартъп инкубатор Investopad Арджун Малхотра.

Забавянето на сектора става въпреки благоприятните условия в страната и възхода на индийската икономика. Инфлацията в екзотичната държава е ниска, а на фона на излишъка от квалифицирани компютърни специалисти индийските стартиращи компании се оказваха неустоими за много инвеститори.

Вложителите твърдят, че секторът в Индия прави опит за класически "технологичен балон", подобен на този, който разтърси Силиконовата долина, когато настъпи нейният бум през 1999 година.

Според предприемачи Индия вече е преживяла този "първи балон", а специалисти от сектора смятат, че ситуацията е необходима за "събуждането" на способи за развитие на технологичния сектор.