Растежът в Германия, най-голямата икономика в Европа, ще се забави през следващите години, каза Бундесбанк днес, като намали прогнозите си след поредица от разочароващи данни през последните месеци, пише Reuters.

Германия е двигателят на еврозоната от много години, а във втората половина на 2018 г. неочаквано претърпя спад за първи път, сигнализирайки, че цикълът на растеж в Европа вече превишава своя връх и скоростта на експанзия ще се забави към това, което се смята за естествения й потенциал.

Страх от рецесия в Германия може да доведе до намаляване на данъците

Страхът от рецесия се върна в Германия. Какви мерки готви Берлин, за да запази растежа си?

Спад на брутния вътрешен продукт с 0,2% за последното тримесечие повдигна нови въпроси

"Твърде вероятно е, утилизацията на капиталовложенията, която вече е на високо ниво да се увеличява слабо следващите години", се казва в изявление на Бундесбанк.

"Междувременно брутният вътрешен продукт се очаква да нарасне само с малко по-бързи темпове от потенциалната продукция, чийто темп на растеж също ще намалее", пише още в него.

Германската централна банка сега смята, че ръстът е бил 1,5% тази година, което е доста под предходната прогноза за 2%. Банката прогнозира след това ръстът да се възстановява до 1,6% през следващите две години.

Ограничаването е в синхрон с хода на Европейската централна банка в четвъртък, която също намали собствените си прогнози за растежа на еврозоната.

Бундесбанк очаква инфлацията в Германия да достигне 1,4% през следващата година в сравнение с предходна прогноза за 1,7% и доста под целта на ЕЦБ за "близо до, но под 2%".

"Рисковете, които преобладават в момента обясняват забавянето на икономическия растеж и в по-малка степен темпа на инфлацията", казва централната банка.