Спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,2% за третото тримесечие на годината в Германия, в резултат от проблемите в автомобилната индустрия и слабата търговията на дребно, е по-сериозен от очакваното. Миналата седмица Съветът на икономическите експерти на страната намали прогнозата за растежа за 2018 г. на 1,6%, вместо прогнозираните през март миналата година 2,3%.

Свиването на икономиката за първи път от повече от 3 години предизвика притеснения, че държавата може да навлезе в период на рецесия. Министърът на икономиката Петер Алтмайер коментира пред вестник Welt am Sonntag в неделя, че Германия се нуждае от намаляване на данъците и други мерки, за да подкрепи дългосрочно икономическия си растеж, пише DW.

"Нуждаем се от яснота относно въвеждането на облекчения за работещите и за икономиката, като например поетапно намаляване на допълнителния данък солидарност за всички, по-малко бюрокрация и повече иновации", каза той.

Най-голямата европейска икономика записа спад за първи път от 2015 година насам

Най-голямата европейска икономика записа спад за първи път от 2015 година насам

Основна причина за това е забавянето в автомобилната индустрия

Служителите в Германия в момента плащат допълнителната такса за солидарност като налог за финансиране на проекти за обединение в бившата Източна Германия.

По думите на Алтмайер правителството иска да гарантира, че вноските за социална сигурност не надхвърлят 40% от брутната заплата на дадено лице. Министрите също така настояват за по-ниски данъци.

"Корпоративният данък в Германия сега е по-висок, отколкото в другите големи индустриализирани държави като САЩ, Великобритания и скоро Франция. Това е недостатък и поставя рисковете работните места", каза Алтмайер. "Ето защо е необходимо средносрочно съкращаване на налозите", допълва той.

Министърът предложи съкращенията да се компенсират като се използва половината от сегашното увеличение на данъчните приходи в резултат на процъфтяващата немска икономика.

Кои са най-добре платените професии в Германия?

Кои са най-добре платените професии в Германия?

В страната хората с висше образование по принцип печелят добре, но далеч не всяка специалност осигурява високи доходи

От вестникът посочват, че Алтмайер сега иска да получи подкрепата на финансовия министър Олаф Шолц, чиято Социалдемократическа партия се противопоставя на идеята за съкращения на корпоративните данъци.

Междувременно про бизнес настроената Свободна демократична партия, четвъртата по големина в Бундестага, продължава да настоява за реинвестиране на данъчните приходи, след като съкращенията бяха голям проблем за нея на федералните избори през 2017 година.

Експертът по бюджета на партията Ото Фрике обвини коалиционното правителство, че поддържа високи осигурителни трансфери, за да гарантира по-високи държавни пенсии.

В изявление пред вестника той призовава разходите да бъдат насочени към "реални инвестиции за бъдещето като образование, изследвания, цифровизация и инфраструктура.".