Германската икономика записа първи спад от началото на 2015 година насам. И причина за това се оказва не друго, а удърът върху автомобилната индустрия, която има сериозен принос за растежа на най-голямата европейска икономика.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,2% през третото тримесечие на годината, което е по-слабо от очакваното представяне и най-сериозното намаление за последните повече от 5 години, пише Bloomberg.

Въпреки че от медията посочват като основна причина за това проблемите на автомобилната индустрия, тръгнали още от "Дизелгейт", според официалната статистика "виновните" за спада са износът и вътрешното потребление. От друга страна ръст има при инвестициите и строителството.

Успоредно с това очакванията са, че санкциите на САЩ срещу Китай ще се превърнат в удар и за производствения сектор в Германия. Забавянето на икономиката от своя страна ще се отрази и на представянето на това на цялата Еврозона в следващата година.

Сигналите за отслаблането на германската икономика, която допринася с една трета за тази на Еврозоната, може да изиграе важна роля в предстоящото важно решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) за монетарната й политика.

По-конкретно това се отнася до прекратяването на т.нар. програма за количесвени облекчения.