Президентът на САЩ Джордж Буш заяви, че на поста президент на Световната банка би искал да види американски гражданин.

"Ще бъдем изключително доволни, ако президент на Световната банка е отново американец", каза Буш в интервю за Reuters.

Миналата седмица, веднага след новината за предстоящата оставка на Пол Уолфовиц, започна обсъждането на възможните кандидатури за приемник на досегашния президент на банката.

По думите на американския президент, с търсенето на наследник на Уолфовиц се занимава министърът на финансите на САЩ Хенри Поулсън, който много скоро трябва да представи списък с кандидатите за поста президент на Световната банка.

Предполага се, че Буш е разтревожен от слуховете, че най-вероятният наследник на Уолфовиц може да стане британският премиер Тони Блеър, който подава оставка по същото време, по което и Уолфовиц напуска поста си.

Напоследък все по-сериозни са настроенията във финансовите среди, които подкрепят идеята да се разчупи традицията и най-после на стола на президента на Световната банка да седне гражданин на друга държава. До момента този пост е заеман само от американци.

Рано тази сутрин японският финансов министър Коджи Оми е съобщил, че е постигната договорка с американския финансов министър Поулсън следващият президент на Световната банка да е американец.