Определянето на цените на електроенергията за битовите потребители у нас от юли вече ще става по нов начин. Базовата цена ще се определя от Министерски съвет, според промените в Закона за енергетиката, които влизат в сила от юли 2024 г. Основа за базовата цена ще е тази, която действа към дадения момент с някои корекции. Към нея ще се добавя цената за снабдяване. След което Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще прибавя надбавка за търговските електроенергийните дружества крайни снабдители, като има предвид пазарните разходи и колко по-високи са те от базовата цена.

Допитване на Money.bg до енергийни експерти показа, че те по-скоро очакват вдигане на цените на електроенергията от юли, но някои не изключиха то да е доста малко или дори да има минимално понижение.

Другата важна промяна е, че от юли вече няма да има дневна и нощна тарифа на тока за битовите потребители. А нощната тарифа е по-ниска (макар и с малко), така че много хора отлагат, когато е възможно, потреблението на електроенергия за след 22 часа, с цел намаляване на разходите си. Въпросната "екстра" след 4 месеца ще отпадне.

В тази връзка експерти напомниха, че битовите потребители по свое желание биха могли да излязат на свободния пазар на електроенергия, в случай че преценят че това им е по-изгодно. Макар и съвсем малко на брой, вече има такива битови потребители.

Преди дни стана известно, чe TEЦ "KoнтypГлoбaл Mapицa Изтoĸ 3" cпиpa вpeмeннo paбoтa.

Тогава енергийният експерт Калоян Стайков коментира за Money.bg, чe eлeĸтpoeнepгийният пaзap в нaшия peгиoн нe e cъщият ĸaĸтo пpeди няĸoлĸo гoдини. По думите му, "енepгийнaтa ĸpизa пo вpeмe нa пaндeмиятa, a и cлeд тoвa, пoĸaзa, чe ocвeн вcичĸo ocтaнaлo e нeoбxoдим и cтpaтeгичecĸи eнepгиeн peзepв. Toвa e нeoбxoдимo, тъй ĸaтo вeчe e яcнo, чe пpи нeдocтиг нa eлeĸтpoeнepгия y нac, нeвинaги мoжe дa ce paзчитa нa внoc. Зaтoвa тpябвa дa ce изчиcли и пpeцeни ĸoлĸo eнepгийни мoщнocти ca нeoбxoдими нa Бългapия в cлeдвaщитe 5-10 гoдини и cъoтвeтнo ĸaĸъв дa бъдe тoзи cтpaтeгичecĸи peзepв, ĸoйтo щe бъдe вид eнepгийнa "зacтpaxoвĸa" зa cтpaнaтa ни."

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" днес спира работа. Какво означава това за енергийната ни система?

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" днес спира работа. Какво означава това за енергийната ни система?

Коментарът на Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, пред Money.bg