Службата за вътрешна сигурност на Европейската комисия започна разследване срещу редица европейски ченовници по подозрение, че са присвоили  60 млн.евро. Това съобщи Максимилиан Щротман- официалният представител на еврокомисаря по административните въпроси и одита Сийм Калас.

По думите му, службата на ЕК за борба със злоупотребите и корупцията е започнала вътрешно разследване във връзка с публикациите в белгийски медии, които твърдят, че от 2003г до 2007 г група еврочиновници са присвоили 60 млн.евро бюджетни пари.

Средствата на ЕС били откраднати с помоща на фиктивни договори с белгийски фирми за почистване на помещенията в офис сградите на Еврокомисията. Първите резултати от разследването вече са предадени на белгийското правосъдие.

ЕК разполага в Блюксел с 3 многоетажни административни комплекса, общата площ на които е няколко милиона кв.м.

През април в ЕК се развихри друг крупен скандал за присвояване на бюджетни средства, в резултат на който белгийската полиция арестува бизнесмен и двама чиновници, обвинени в измами при разпределение на поръчки за строителството на офис сгради за европейски институции.