Пандемията от Covid-19 ще струва $16 трлн. на Съединените американски щати - четири пъти повече от Голямата рецесия - когато добавим цената на загубените животи и влошеното здравословно състояние на нацията към икономическите щети, изчисляват бившият министър на финансите Лоренс Съмърс и икономистът от Харвард Дейвид Кътлър, цитирани от Bloomberg.

Около половината от главозамайващата сума се дължи на загубен брутен вътрешен продукт като резултат от здравните мерки срещу разпространението на вируса. Останалата половина идва от преждевременна смърт и влошено дългосрочно здравословно състояние на населението на най-голямата икономика в света.

$16 трлн. се равняват на 90% от годишният БВП на САЩ. Сумата е два пъти по-голяма, отколкото Вашингтон е похарчил за войни от 2001 г. насам, включително тези в Афганистан, Ирак и Сирия.

Тя все още не е напълно загубена: политики като масово тестване, проследяване на контакти и изолация могат да намалят силата на заразата и да предотвратят част от загубите. Разходите за тестване и проследяване ще са с 30 пъти по-малки, отколкото са прогнозираните икономически щети без тези политики.

Дефицитът се утрои

Бюджетният дефицит на САЩ се утрои през фискалната година, която приключва на 30 септември, предава The Wall Street Journal. Той нараства до $3,1 трлн. при $984 млрд. година по-рано. Като дял от икономиката, дефицитът достига 15,2% - най-големият от 1945 г.

Вашингтон увеличи значително разходите, за да се справи с кризата. Заради повишените разходи дългът на най-голямата икономика може да надхвърли 100% от БВП.

Бюджетните приходи достигат общо $3,4 трлн., спад от 1% спрямо предходната година, като голямата част от спада дойде след март насам. Разходите достигат $6,5 трлн., увеличение от 47%.

Безпрецедентните стимули помогнаха на бизнеси и граждани да оцелеят по време на най-тежките месеци от кризата. Но все пак над 10 млн. американци все още нямат работа, а все по-ясно става, че възстановяването се забавя. Икономисти, политици и дори председателят на Фед Джером Пауъл призова Конгреса да одобри допълнителна помощ за икономиката.

Федералният дълг през фискалната 2020 г. вероятно ще достигне 102%, надхвърляйки размера на икономиката. По-ниските лихви свалят и разходите за обслужването му: доходността по 10-годишните облигации бе 0,779% в края на миналата седмица, при 1,732% година по-рано. Нетните разходи за лихви намаляват с 20% през фискалната година.

Безработицата остава висока

Нивата на безработица в САЩ все пак остават високи. Последните данни сочат 840 хил. нови безработни за седмица - далеч от пика от почти 7 млн., но все пак над средните нива от преди пандемията от 695 хил.

Броят на американците, които получават помощи, достига 11 млн.

Миналата седмица още няколко големи корпорации съобщиха, че ще съкращават работни места - включително American Airlines Group, United Airlines Holdings и Walt Disney.

Акциите растат

На фона на притеснителните икономически данни пазарите продължават да растат. В понеделник и трите основни индекса се покачиха за четвърта поредна сесия. S&P 500 добави 1,6% до 2 534,22 пункта - второто най-високо ниво на затваряне в историята. Dow Jones Industrial Average добави 0,9% към стойността си. Nasdaq се изкачи с 2,6%.

Технологичните компании като Apple (+6,4%) и Amazon (+4,8%) бяха сред основните двигатели на ръста в понеделник. Очаква се по-късно днес производителят на iPhone да покаже четири нови модела с 5G, а инвеститорите се надяват, че технологията ще накара множество потребители да обновят устройствата си.

Акциите на компанията обикновено изпреварват пазара с 13 пр. п. през шестте месеца след пускането на нов iPhone, по данни на Morgan Stanley. Обикновено през деня и седмицата на събитието те поевтиняват, но след това бързо се завръщат към нивата си. Средно, акциите поскъпват с 10,7% след събитието.

В Европа Stoxx Europe 600 се покачи с 0,7%, Shanghai Composite добави 2,6%, а хонгконгският Hang Seng напредна с 2,2%.

Икономическото възстановяване на Европа вече е само летен спомен

Икономическото възстановяване на Европа вече е само летен спомен

Втората вълна на заразени вече забави растежа. И икономисти очакват тежка зима