Пазарите вече могат да си отдъхнат, след като рискът президентският пост във Франция да бъде зает от привърженик на излизането на страната от еврозоната или Европейския съюз. Новият фокус на вниманието обаче трябва да бъде Италия, гласи кратък доклад, разпространяван от Deutsche Bank.

Центристът Еманюел Макрон води след вчерашните избори във Франция и ще се изправи на балотаж срещу крайно-дясната Марин льо Пен. Според проучванията Макрон ще спечели битката с около 60 на 40. Заради това "пазарите вече могат да отместят поглед от Франция", пише в доклада.

Рискът от големи политически трусове обаче не е напуснал континента. анализаторите на Deutsche Bank посочват, че очакваните избори в Италия могат да доведат до напускането на Рим от еврозоната и инвеститорите трябва да се съсредоточат върху този риск. Анализаторите виждат отхвърлянето на референдума за промяна в Конституцията като сигнал за повишаване на популистките настроения, което означава, че изборите в страната може да са следващия голям проблем пред стабилността на ЕС.