Икономиката на Турция се е забавила през второто тримесечие, но се представя далеч по-добре, отколкото гласяха прогнозите, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се увеличава с 1,2 процента спрямо предходните три месеца, според данни, публикувани днес. През първите три месеца на годината ръстът бе 1,6 процента, а средните прогнози бяха за 0,4 процента ръст. Спрямо година по-рано, икономиката се свива с 1,5 процента.

През първото тримесечие на 2019 г. Турция излезе от първата си рецесия от десетилетие, но икономиката не можа да запази постигната инерция, след като президентът Реджеп Тайп Ердоган и партията му отказаха да признаят загубата на изборите за Истанбул и така увредиха тежко настроенията сред потребителите и бизнеса. Възможността за американски санкции също не помагат.

Чуждестранните инвеститори се изплашиха от рисковете и изтеглиха парите си, а турците започнаха да купуват долари. В същото време през второто тримесечие лирата се срина най-много сред валутите на развиващите се икономики.

Всичко това доведе до затягане на финансовите условия, което се прояви като по-високи лихви и по-бавен растеж на кредитите, посочва Инан Демир, икономист в Nomura International Plc в Лондон.

Забавянето през второто тримесечие се дължи на спад на инвестициите, които намаляха със 7,4 процента спрямо предходното тримесечие. Разходите на бизнеса за машини намаляват с 22,8 процента. Потребителските разходи спадат с 1,1 процента. Правителствените разходи растат с 3,3 процента спрямо година по-рано, а износът - с 8,1 процента.

Сега лирата вече се стабилизира и централните банкери започнаха да отхлабват достъпа до ликвидност. Новият гуверньор на централната банка Мурат Уйсал намали основната лихва с 4,25 процентни пункта през юли.

Опасенията обаче са, че това ще доведе до нов ръст на инфлацията. Доверието на потребителите се задържа около 5-годишно дъно.