Очаква се до 2025 година интернет икономиката на Югоизточна Азия да достигне 300 милиарда долара. Причината - милиони хора в региона вече са част от мрежата и засилват онлайн търговията, независимо дали става въпрос за обикновено пазаруване, търгуване, резервации, игри или просто поръчване на храна.

Предполага се, че през 2019 година интернет икономиката на региона ще достигне 100 милиарда долара, а ако растежът се увеличава с очаквания темп от 200%, до 2025 година оборотът ще удари 300 милиарда долара. Това показват данни от отраслов доклад на Google, Temasek Holdings и Bain & Company, цитиран от Reutres.

Предишните очаквания за 2025 година бяха за растеж до 240 милиарда долара. Увеличаването на потребителите обаче налага нови изчисления. Търгуват предимно младите хора, които използват телефоните си за всичко, което е възможно да се свърши с устройството.

"Този ​​темп на растеж надхвърли всички очаквания. Вече големи маси от населението имат достъп до мрежата, а доверието на потребителите в цифровите услуги се е подобрило значително", пише в доклада.

Бизнес за $240 милиарда: Интернет икономиката на Югоизточна Азия

Бизнес за $240 милиарда: Интернет икономиката на Югоизточна Азия

Индонезия е лидерът на региона

През последните четири години повече от 37 милиарда долара са инвестирани в онлайн компании в Югоизточна Азия, като по-голямата част от тях влизат във фирми за електронна търговия. Например модната платформа за търговия на дребно Zilingo или еднорозите в сферата на споделено пътуване като Grab и Gojek. Само услугите за споделено пътуване възлизат на стойност 13 милиарда долара, което е 4 пъти повече от 2015 година. Очаква се до 2025 година оборотът в сектора да достигне 40 милиарда.

Силният растеж извежда региона далеч над средните световни стойности, което го прави привлекателна инвестиционна дестинация. За това допринася и търговската война между САЩ и Китай.

Страните, попадащи в периметрите на Югоизточна Азия - Индонезия, Тайланд, Филипините, Малайзия, Сингапур, Виетнам, Мианмар, Камбоджа, Лаос, Бруней. В доклада обаче попадат само Индонезия, Малайзия, Виетнам, Сингапур и Филипините, където днес има 360 милиона потребители онлайн, спрямо 260 милиона 4 години по-рано.

Какво може да се обърка?

Наред с добрите резултати съществуват и някои основателни притеснения. Бързият регионален растеж е изправен най-вече пред регулаторни проблеми и рискове, както и пред недостиг на работна ръка.

Антимонополният регулатор на Малайзия предложи глоба в размер на 23,5 милиона долара на Grab за нарушаване на закона за защита на конкуренцията на страната. Компанията не позволявала на водачите да насърчават конкурентни услуги. Grab има едномесечен срок за обжалване, преди да излезе окончателното решение на регулатора.

Междувременно в Сингапур тази седмица влезе в сила закон, който задължава социалните мрежи като Facebook и Twitter да коригират и премахват съдържане, което се сметне за неправилно от правителството. Законът логично предизвика бурни реакции сред всички заинтересовани страни - граждани, правозащитници, медийната и академичната среда и много други, които са на мнение, че текстовете срещу разпространението на фалшиви новини ще ограничат свободата на изразяване в интернет.

Междувременно промишлеността в региона все още се бори да запълни пропуските в работната сила, като търсенето на квалифицирани технически работници значително надвишава предлагането.

Дори Сингапур, където има строги ограничения върху чуждестранната работна ръка, вече преследва повече чуждестранни кадри в желанието си за разрастване на сектора.

Търговската война започва да оказва влияние и на Югоизточна Азия

Търговската война започва да оказва влияние и на най-бързорастящия световен регион

Регионът се възприемаше като победител от конфликта