Тя нарани нефтопреработвателите, производителите на стомана и нефтохимическите компании, разбиваше индустриалното производство и почти спомогна за изпадането на страната в рецесия, но изсъхналата река Рейн най-накрая отново се движи свободно, което е повод за празненство за германската икономика.

Баржите (плоскодънен плавателен съд, построен и предназначен предимно за речен и канален транспорт), които обработват стотици доставки на гориво нагоре и надолу по реката всяка година, вече могат да достигнат до всички дестинации, напълно заредени - нещо, което не са били в състояние да правят в продължение на месеци, според бележка от сряда от Ротердамския брокер Riverlake Barging, цитиран от Bloomberg. Нивата на водата на много места сега са нормални за годината.

Спадът на водните нива на реката влоши растежа на Германия с 0,4% през последното тримесечие на 2018 г. и с 0,3% през предходните три месеца, според прогнозите на икономиста на JPMorgan Грег Фузеси.

Тогава Фузеси каза, че очаква повишение за първото тримесечие на тази година от 0,55% за брутния вътрешен продукт, тъй като водните нива на реката се нормализират.