В сряда доларът се търгува без резки изменения спрямо кошницата от другите световни валути - конкуренти, златото леко поскъпва. Пазарните играчи очакват решенията на завършващото днес заседание на Федералния резерв за бъдещата паричнокредитна политика на САЩ.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската при курс $1,1158 при $1,1155 за едно евро в края на търговията във вторник.

За един долар днес на пазара дават 108,56 йени в сравнение с 108,61 йени ден по-рано.

Спрямо японската валута европейската се търгува по 121,12 йени за едно евро при курс 121,15 йени за евро в края на вчерашната валутна сесия.

Златото незначително поскъпва, а среброто поевтинява. Днес сутринта на нюйоркската борса Comex стойността на златото се покачва с 1,55 долара, до 1431,25 долара за тройунция. Цената на септемврийските фючърси за среброто се понижават до 16,527 долара за унция.

Цялото внимание е приковано към заседанието на американския паричен регулатор. Повечето анализатори и инвеститори прогнозират, че Фед ще понижи базовата лихвена ставка за първи път от 2008 г. насам. Очаква се Федералния комитет по отрития пазар (FOMC) да намали ставката по федералните кредитни средства (federal funds rate) с 0,25 процентни пункта, до диапазона от 2% до 2,25%. Пазарните играчи оценяват шансовете лихвата да се намали наведнъж с 0,5 п.п. на 25 на сто.

Ако Фед намали базовата лихвена ставка, цената на златото може леко да спадне, защото понижението от 25 базисни пункта вече е проиграно от пазарите, коментират за Ройтерс анализатори. Но в перспектива те виждат възможност за по нататъшен ръст в стойността на ценния метал.