За китайската икономика се предвиждат сложни времена. Това съобщава американският телевизионният канал CNBC, основавайки се на изказвания на служителите на Поднебесната империя и думите на анализаторите.

Отчасти трудностите на Китай ще бъдат свързани със силните икономически резултати през миналата кризисна 2020 г., от която Поднебесната империя успя да излезе "най-добре от всички".

Според Ли Куйвен, говорител на китайската митническа администрация, една от основните причини за проблемите в близко бъдеще за страната ще бъде ефектът на високата база. По-специално, това се отнася до експортните резултати от миналата година.

През 2020 г. Китай успя да влезе във фазата на възстановяване от последиците от пандемията на коронавируса по-рано от други държави и да започне да премахва ограниченията върху икономиката.Това се превърна в увеличение на износа, чийто растеж възлезе на 3,6% при повишаване на брутния вътрешен продукт от 2,3%.

Но през текущата 2021 г. китайските износители все още са изправени пред предизвикателства. Едно от тях е дългото запушване на Суецкия канал от контейнерния кораб Ever Given.

Освен това тази година няма толкова голямо търсене на маски за лице и други дезинфектанти. Именно те през изминалата 2020 г. съставляваха значителен дял от износа на Китай.

Също така китайската икономика ще бъде под натиск от предстоящото отваряне на икономиките на много страни. Това ще доведе до преориентиране на местното търсене от китайски доставчици към местни.

Анализатори очакват износът от Китай да спадне с 10-15% през април 2021 г. в сравнение с миналата 2020 година.