Домакинствата в най-големите икономики в света са спестили допълнителни $2,9 трлн. по време на локдауна — огромна планина кеш, който създава потенциал за мощно възстановяване след икономическата рецесия, пише Bloomberg.

Домакинствата в САЩ, Китай, Великобритания, Япония и най-големите държави от еврозоната успяха да спестят повече пари през изминалата година заради работата от вкъщи и затворените хотели и ресторанти, сочи изчисление на Bloomberg Economics. И вероятно продължават да го правят заради продължаващите ограничения и правителствените стимули.

Половината от общата сума, $1,5 трлн., е в САЩ, сочат данните. Това е поне двойно на средния годишен растеж на икономиката и се равнява на БВП на Южна Корея. Тези спестявания ще подхранят възстановяването на икономиките, когато Covid-19 е поставен под контрол.

Оптимистите залагат, че потребителите ще се впуснат в покупки при ритейлърите, ресторанти, кина и други места за забавления, спортни събития, както и за дълготрайни покупки, които бяха отлагани досега. По-малко уверените се чудят дали те няма да бъдат използвани по-скоро за покриване на дългове или ще продължат да бъдат държани, докато кризата отмине, а пазарът на труда отново е силен.

Ако всички домакинства в САЩ изхарчат допълнително спестените пари, икономиката ще нарасне с 9%, а не с 4,6%, колкото се очаква в момента. Ако продължат да ги държат, БВП ще нарасне с едва 2,2%.

"Лятото на 2020 показва колко бързо икономиките ще могат да се завърнат към растеж, когато мерките срещу Covid-19 бъдат премахнати", казва Маева Казън, старши икономист в Bloomberg Economics. И допуска, че същото може да се случи и през 2021 г.

Китайските домакинства са увеличили спестяванията си с 2,8 трлн. юана ($430 млрд.) повече отколкото в предходните години. В Япония те растат с $300 млрд., във Великобритания със $160 млрд., а в Германия — със $142 млрд. Ниските лихви, които намаляват апетита за депозити, биха играли позитивна роля в подобен сценарий.

Но не всички домакинства имат този късмет. Тези с по-ниски доходи вероятно вече са изтеглили част от спестяванията си.

Депозитните милионери в България се увеличиха с 15%

Депозитните милионери в България се увеличиха с 15%

Сърцето на спестовността е във влоговете на гражданите между 5000 и 40 000 лева